Söka information på nätet
Internet kan vara till stor nytta när det kommer till informationssökning. Det finns ett oändligt utbud av hemsidor skapade av privatpersoner, organisationer och företag där du förhoppningsvis kan finna vad du söker. Du kan gå in på respektive hemsida direkt, men detta förutsätter att du har korrekt hemsideadress. Om du saknar dessa uppgifter kan du smidigt leta efter informationen på annat sätt som via sökmotorer, söktjänster eller portaler.
Sökmotorer: Genom ett eller flera nyckelord letar sökmotorn igenom webbsidor efter bland annat relevanta texter, bilder, kartor och filer för att på bästa sätt få fram ett tillfredställande resultat. Exempel på sökmotorer är Google, Yahoo! och Ask.com.
Söktjänster: Med hjälp av söktjänster kan du jämföra priser och annan information som kan vara av intresse. Detta gör att du som besökare slipper leta och besöka flertalet hemsidor, söktjänsterna gör istället detta jobb åt dig.
Portaler: Via länkarna i en portal kan du få tillgång till den information som kan intressera dig. Exempel på portaler är Passagen och Spray som har ett brett utbud inom flera ämnesområden.
Praktiska råd vid informationssökning:
För att din sökning på internet ska bli så effektiv och träffsäker som möjligt bör du även tänka igenom följande:
- Vad är det jag vill veta?
- Vart kan jag tänka mig att informationen finns?
- Använd sökord i olika sökmotorer, eller använd dig av söktjänster eller portaler.
- Vid behov- ändra sökord, eller lägg till för att få bättre träffar.
- Är informationen tillförlitlig?
Tips:
Du kan använda dig av citationstecken (") före och efter din mening för att sökmotorn ska leta efter det exakta uttrycket som du skrivit.
Du kan även använda plustecken (+) framför sökorden om du söker med flera ord, för att alla ord ska ingå i sökresultatet, exempel; +näthandel +sport +dam.
Minustecken (-) framför ett sökord kan du skriva för att utesluta detta ord i dina sökningar för att få mer korrekt resultat och färre träffar.
"Avancerad sökning" kan även nämnas där man använder en kombination av dessa alternativ, avancerad sökning finns i de flesta sökmotorer.
Hur kontrollerar man källornas trovärdighet?
För att veta om den information du läser på internet går att lita på bör du vid behov göra en grundlig bedömning på tillförlitligheten och även kontrollera informationen via flera källor. Exempel på hur du kan gå tillväga är att besvara följande frågor:
- Vem har skrivit informationen? - Är personen/organisationen känd för dig/vad vet du om dem, är de trovärdiga? Går de att nå dem via hemsidan eller på annat sätt?
- Vad vill man uppnå med sidan? - Hur uppfattar du informationen, har sidan ett politiskt budskap och hur påverkar den dig och andra?
- Är innehållet aktuellt? - Är informationen färsk eller gammal? Titta på datum, länkar och om sidan leder till andra trovärdiga sidor.
Får jag använda andras verk utan tillstånd?
Det finns regler för vilken information som du får använda för eget bruk när det gäller andras material. Litterära och konstnärliga verk är nämligen skyddade av upphovsrättslagen (med vissa få undantag) i 70 år efter upphovsmannens död. En musikinspelning i 50 år efter utgivningsdagen och ett foto som är taget av en amatörfotograf är skyddat i 50 år efter att det togs.
Detta betyder att du inte får använda andras verk utan att ha upphovsrättsmannens tillstånd. För att kort och enkelt beskriva detta, får du inte mångfaldiga eller förändra andras bilder och texter utan tillstånd, inte lägga ut matrialet på din hemsida eller liknande. Om du anger upphovsmannens namn går det bra att citera en del av en text på din hemsida för att komplettera din egen text, den får dock inte utgöra en betydande del. Bilder av alla slag, musik och företagssymboler får inte användas utan tillstånd. Det finns dock exempelvis ClipArt-bilder och andra bilder som kan köpas och får användas fritt.
För att kunna hänvisa besökaren på din hemsida till material som är upphovsskyddat, kan du lägga upp länkar som öppnas på en egen sida där materialet finns tillgängligt och lagligt. Du får inte ha direktlänkar till musikstycken och film/tv med mera utan även här ska länken gå till den hemsida där materialet finns tillgängligt.
Spridning av piratkopior gällande musik, datorprogram och nedladdning av piratkopior till egna datorn är förbjudet. Undantag är kopiering av bilder för privat bruk som exempelvis kan läggas in på den egna datorn som bakrund. Datorprogram kan kopieras i syfte att skapa en säkerhetskopia, men inte för att användas på någon annan dator.
Framtidens internetsökning:
De informationstjänster jag tror kommer att finnas i framtiden är framförallt en utveckling av de redan existerande tjänster. Att man ska få snabbare och mer träffsäkra sökningar på den information man söker. Jag tror därmed att sökningarna kan begränsas på ett bättre sätt så att man lättare får fram relevat nformation. Det kan gälla sättet man söker på och fler sajter som är inriktade på specifika områden. Detta kan förenkla informationssökningar för företag. En utveckling av bland annat prisjämförelser tror jag kommer att ske då dessa tjänster nu kan vara ganska begränsade. Då man söker information via dessa tjänster kan man se att resultatet inte är så omfattande.
Prismässigt så skulle jag som privatperson kunna betala en mindre peng för detta, men mer som företagare om informationen är mer omfattande och går att rikta på bästa sätt för mitt önskemål!
Till vänster i menyn finner ni länkar till intressanta och nyttiga webbsidor för informationssökning!
Alla bilder och foton är tecknade, fotade och bearbetade av Line Ryderfelt 2014