Lagstiftning

Lagstiftning för konsumenter och företag

Som företagare och konsument är det viktigt att känna till de lagar och regler som gäller vid handel. Lagarna som gäller i EU och Sverige är relativt lika medan lagar gällande handel med exempelvis USA kan skilja sig åt mer.

Bra att veta om de viktigaste lagarna gällande handel:

Marknadsföringslagen; I marknadsföringslagen finns en generalklausul som kräver att all marknadsföring ska vara sann. Förutom reklam och försäljning inkluderas även all slags kontakt mellan näringsidkare och konsument. Syftet med lagen är att skydda konsumenten i avseenden som vilseledande reklam. Lagen hänvisar även till förbudsregler som måste följas och EU`s svarta lista.

Prisinformationslagen; Enligt denna lag måste den butiken ange exakt pris på de varor eller tjänster som butiken säljer. Ibland krävs även jämförelse eller styckepris. Detta gäller endast detaljister, eller tillverkare som även driver handel och klassas som detaljist. Tillverkare får dock inte uppge någon exakt prisinformation på sina produkter.  

Distans- och hemförsäljningslagen; Denna lag riktar sig till konsumenter som handlar varor och tjänster via nätet, hemförsäljning eller telefonförsäljning.

  • Konsumentens rättigheter: Kunden har en ångerfrist på 14 dagar, från det att kunden fått sin vara eller det att avtalet för tjänsten slutits. Varan ska vara oanvänd och tjänsten varken påbörjad eller utförd. Kunden har rätt att häva sitt köp om inte varan är skickad eller leverans av tjänst är påbörjad inom 30 dagar efter beställning.
  • Säljarens ansvar: Företaget har vissa förpliktelser som att informera kunden om sin ångerrätt och hur kunden ska gå tillväga. Företaget måste lämna ut sitt namn och adress som kunden kan ha nytta av i ärenden som garanti och reklamation. Säljaren måste även skicka varan eller påbörja leverans av tjänst inom 30 dagar efter kundens beställning.


Konsumentköplagen; Denna lag gäller köp mellan företag och privatperson. Reglerna i denna lag får inte förhandlas bort, endast förbättra en konsuments rättigheter. Lagen reglerar bland annat vem som har ansvaret om det är fel på varan, försenad leverans och garantier.

Konsumenttjänstlagen; gäller vid köp av tjänster och innefattar bland annat att en tjänst ska utföras på ett fackmannamässigt sätt och lämnade prisuppgifter får inte överskridas med mer än 15%. Lagen säger även att, vid upptäckten av nya fel under arbetets gång, måste företaget i de flesta fall ha ett medgivande från kund innan åtgärd utförs. 

Gemensamt för både konsumentköp- och konsumenttjänstlagen måste reklamation ske inom 3 år, dock senast 2 månader efter att felet upptäckts.

Konsumentkreditlagen; Vid kreditköp, då kund handlar och betalar krediten i efterhand, kan ibland innebära att kortets försäkring/banken kan täcka situationer som att kunden inte fått sin vara.

Köplagen; Denna lag gäller vid handel mellan företag eller handel mellan privatpersoner. De regler som avtalas mellan köpare och säljare förhandlas fritt fram i avtalet. I de fall uppgifter om leverans eller pris saknas i avtalet gäller köplagen. Köplagens regler går alltså att avtalas bort.

Personuppgiftslagen; reglerar vad och vilka personuppgifter som får registreras och hur de ska behandlas och sparas. Lagen säger även vad och vilka uppgifter som får publiceras på internet.

Lag om ansvar för elektroniska anslagsavlor: Lagen reglerar ansvaret av det innehåll som publiceras på hemsidor. Den som ansvarar för webbplatsen måste bevaka och se till att de inte finns otillbörlig information eller inlägg från exempelvis bloggar eller diskusionsgrupper upplagda på hemsidan.

Så går du tillväga om du får problem med ett köp

När du handlar i en fysisk butik eller nätbutik har du vissa rättigheter som konsumet om du inte är nöjd med produkten.

Tips på hur du kan gå tillväga:

  • Om det är en nätbutik som vänder sig till svenska marknaden gäller svenska regler.
  • Kontakta säljaren för att se om ni kan lösa problemet tillsammans
  • Om överrenskommelse inte kan ske så bör kunden anmäla ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).
  • ARN arbetar fram en rekommendation till säljaren som bör följas
  • Om säljaren inte följer ARN´s rekommendation, publicerar de företagets namn på sin "svarta lista"
  • Kunden kan även driva ärendet i Tingsrätten
  • Vid handel med länder inom EU, kan kunden vända sig till Konsumentverkets enhet, Konsument Europa för råd.
  • Vid handel med USA kan kunden vända sig till Costumer Federation of America för att få råd.

Frågor/ämnen som tas upp på ARN´s och Konsumentverkets hemsida:

Allmänna reklamationsnämnden (ARN), prövar endast tvister mellan konsument och företag.

På Allmänna reklamationsnämnens hemsida kan du få hjälp med:

  • Hur du ska gå tillväga om du är missnöjd med en produkt och göra anmälan.
  • Då ARN måste förbli opartisk vid prövning av tvister så har de inte möjlighet att ge råd. Därav hänvisar de till konsumentrådgivare, rådgivningsbyråer och advokatrådgivning på sin hemsida.
  • Du kan ta reda på OM din tvist kan prövas
  • Du kan få information om hur anmälan och ärendets gång går till

Exempel på vanliga frågor och svar som tas upp på ARN`s hemsida är:

  • Vilken bevisning ska jag skicka in vid anmälan?  "Bevis kan vara till exempel foton, mail, avtal, kvitton, ritningar, intyg, bruksanvisningar eller beskrivningar från en katalog. Det är konsumenten och företaget som själva måste skicka in sina bevis. Vi gör ingen utredning och hämtar inte in bevis. Vilken bevisning man kan få fram är ofta avgörande för hur vi - eller en domstol - bedömer en tvist."
  • Följer företagen besluten? "Även om våra beslut är rekommendationer så följs drygt 70% av alla beslut. Många branschorganisationer, som till exempel Motorbranschens Riksförbund, har som krav att deras medlemmar ska följa ARN:s beslut. Företag som inte följer våra beslut riskerar att hamna på mediernas så kallade "svarta listor"."


Konsumentverket är en statlig myndighet som är till för dig som konsument. De arbetar med tillsyn och proaktivt arbete mot företagen.

På Konsumentverkets hemsida kan du få hjälp med:

  • Att läsa om konsumenträttigheter och de lagar som skyddar dig som konsument.
  • Göra anmälan om felaktig marknadsföring, bristande prisinformation och faliga varor eller tjänster med mera.
  • Få vägledning

Exempel på regler som som tas upp på Konsumentverkets hemsida är:

  • Reklam till barn: Det ställs särskilt höga krav på reklam som riktar sig till barn, eftersom barn kan vara mindre kritiska och mer mottagliga.
  • Förpackningar: En förpackning får inte vara större än vad innehållet kräver då detta kan vara vilseledeande för kunden.
  • Tv och radioreklam: Andra regler gäller för tv och radioreklam då det kan vara svårt att studera ett reklambudskap lika noggrant som när du läser en annons i tidning.

Till vänster i menyn finner ni länkar till intressanta och nyttiga webbsidor om lagstiftning!

Alla bilder och foton är tecknade, fotade och bearbetade av Line Ryderfelt 2014